W dniu 29.03. 2022 uczniowie naszej szkoły wzięli udział w konkursie ,,Las i jego użytkowanie, a środowisko naturalne człowieka''. Zestaw konkursowy składał się z 30 pytań zamkniętych.
Najwięcej punktów zdobyli: Monika Malewska, Aleksandra Andrzejewska i Mateusz Makowski.
Uczniowie Ci będą reprezentować szkołę w finale wiedzy o lesie organizowanym przez Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Leśnictwa i Drzewnictwa w Kaliszu.
Gratulujemy i powodzenia w finale !
Anna Pawłowska-Goździela
Biuro Powiatowe Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Pleszewie serdecznie zaprasza na szkolenie pt. "Zasady przyznawania płatności bezpośrednich oraz płatności w ramach PROW 2014-2020 w 2022 roku”, które odbędzie się w dniu 3 kwietnia 2022 r. na AULI Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Marszewie.
W dniu 28 marca 2022r. odbyły się Mistrzostwa Wielkopolski LZS w Piłce Siatkowej Chłopców w Nietążkowie. Nasza drużyna w składzie: Cezary Glinkowski, Adrian Zagawa, Marcel Andrzejak, Marek Robaczyszyński, Paweł Robaszyński, Marcin Skrzypczak, Łukasz Wysocki, Piotr Marchwiak, Kamil Zajc, Mateusz Gałczyński, Mikołaj Glinkowski, Paweł Kin, Łukasz Jarek zajęła 3 miejsce.
W roku szkolnym 2021/2022 Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu sprawuje patronat naukowy nad uczniami Technikum Technologii Żywności naszej Szkoły.
W ramach zawartego porozumienia, dnia 22 marca uczniowie uczestniczyli w wykładach i ćwiczeniach zorganizowanych specjalnie dla nich w pracowniach i laboratoriach Wydziału. Zajęcia prowadzone były przez nauczycieli akademickich i miały na celu pogłębienie wiedzy o żywności, surowcach, przetwórstwie, wartości odżywczej oraz technologii żywienia. Uczniowie m.in. prognozowali czas zamrażania żywności, przeszli kurs serowarski w pigułce, poznali bioaktywną żywność instant czy wykorzystanie sztucznej inteligencji w żywności. Zaprezentowana została nowoczesna aparatura badawcza i projekty dotyczące kierunków rozwoju przetwórstwa i analityki żywności.
21 marca w naszej szkole odbyły się tradycyjne drzwi otwarte.
Pod hasłem Dnia Zawodowca propagowaliśmy kształcenie zawodowe wśród uczniów szkół podstawowych, którzy stoją przed wyborem dalszej drogi edukacji.
Poprzez udział w pokazach zorganizowanych przez młodzież naszej szkoły, ósmoklasiści mieli okazję zweryfikowania swoich wyobrażeń o kształceniu w różnych zawodach.
Pobyt w murach naszej szkoły był również okazją do zapoznania się z bazą dydaktyczną oraz uzyskania szczegółowych informacji o szkole.
W dniu 24.03.2022 uczniowie naszej szkoły K. Koterba, J. Sójka, G. Galbierska, F. Galbierski, P. Kin wraz z nauczycielem Ł. Razik uczestniczyli w targach edukacyjnych w Raszkowie.
Uczniowie zaprezentowali tegorocznym absolwentom z terenu gminy Raszków ofertę naszej placówki zachęcając jednocześnie uczniów szkół podstawowych do podjęcia dalszej nauki w murach ZS CKR w Marszewie.