Zespół Szkół

Centrum Kształcenia Rolniczego w Marszewie

Z wizytą na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu

W roku szkolnym 2021/2022 Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu sprawuje patronat naukowy nad uczniami Technikum Technologii Żywności naszej Szkoły.

W ramach zawartego porozumienia, dnia 22 marca uczniowie uczestniczyli w wykładach i ćwiczeniach zorganizowanych specjalnie dla nich w pracowniach i laboratoriach Wydziału. Zajęcia prowadzone były przez nauczycieli akademickich i miały na celu pogłębienie wiedzy o żywności, surowcach, przetwórstwie, wartości odżywczej oraz technologii żywienia. Uczniowie m.in. prognozowali czas zamrażania żywności, przeszli kurs serowarski w pigułce, poznali bioaktywną żywność instant czy wykorzystanie sztucznej inteligencji w żywności. Zaprezentowana została nowoczesna aparatura badawcza i projekty dotyczące kierunków rozwoju przetwórstwa i analityki żywności.

Zaangażowanie kadry Uniwersytetu wyznaczonej do tego przedsięwzięcia przerosło nasze oczekiwania. Wykładowcy z powodzeniem zadbali o to, aby uczniowie przełamali naturalny w takich przypadkach dystans, pozbyli się paraliżującego lęku, a jednocześnie poznali charakter zajęć na uczelni wyższej.

Merytoryczne podejście, przystępność przekazywanych informacji i serdeczność, zapewne będą życiowym drogowskazem i na długo pozostaną w pamięci tych młodych ludzi.

Sylwia Zimna