Zespół Szkół

Centrum Kształcenia Rolniczego w Marszewie

Akredytacja Erasmus

AKREDYTACJA ERASMUS+ NOWE PERSPEKTYWY ZSCKR W MARSZEWIE

AKREDYTACJA ERASMUS+ NOWE PERSPEKTYWY ZSCKR W MARSZEWIE

Pierwsza mobilność w ramach akredytacji Erasmus+ za nami!

Ten rok szkolny zaczął się dla nas wyjątkowo – nasza szkoła po raz pierwszy miała możliwość uczestniczyć w projekcie praktyk zawodowych Erasmus+, dzięki pozyskaniu kilkuletniej akredytacji, pozwalającej na realizację cyklicznych wyjazdów dla uczniów i nauczycieli. Pierwsze z nich odbyły się w słonecznej Grecji. W projekcie brało udział 24 uczniów z kierunków technik weterynarii, technik architektury krajobrazu, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki oraz technik technologii żywności.

Wyjazd odbywał się w dniach 30.09 – 11.10.2024, a praktyki realizowane były dzięki partnerstwu z doświadczoną firmą Olympus Education Services (OES). Główne założenia projektu skupiały się na rozwijaniu umiejętności zawodowych w realnym środowisku pracy, poznaniu nowoczesnych technologii stosowanych w Grecji oraz pogłębieniu kompetencji językowych i kulturowych uczniów. Każdy z kierunków miał jasno określone cele, które realizowane były każdego dnia według określonego programu zaproponowanego przez OES.

Nasi uczniowie z kierunku technik architektury krajobrazu zapoznawali się z przepiękną florą śródziemnomorskiego klimatu, a zajmowali m.in. projektowaniem nowych nasadzeń, przycinaniem krzewów ozdobnych i nawadnianiem roślin. Ważnym elementem była także rekultywacja terenów zdegradowanych oraz konserwacja elementów małej architektury ogrodowej. Każdego dnia uczniowie wykazywali się dużym zaangażowaniem, a efekty ich pracy były poddawane ocenie mentorów.

Technicy mechanizacji rolnictwa i agrotroniki zajmowali się między innymi serwisowaniem maszyn rolniczych czy wykonywaniem prac polowych, takich jak zbiór roślin typowych dla regionu, np. oliwek. Poznali także zasady ekologicznej produkcji rolniczej i zagadnienia związane z wdrażaniem maszyn do produkcji rolniczej w zgodzie ze standardami UE. Codzienna praktyka w zakresie serwisowania urządzeń rolniczych dała uczniom nie tylko wiedzę, ale także możliwość bezpośredniego kontaktu z nowoczesną technologią.

Natomiast uczniowie z kierunku technik weterynarii pozyskali cenne doświadczenie w pracy z różnymi gatunkami zwierząt – zarówno domowymi, jak i gospodarskimi. Praktyki obejmowały codzienne monitorowanie zdrowia zwierząt, podawanie leków, wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych oraz opiekę nad zwierzętami po zabiegach weterynaryjnych. Uczniowie nauczyli się także planować diety zwierząt.

I wreszcie technicy technologii żywności pracowali przy przyrządzaniu potraw według lokalnych przepisów i tradycji kulinarnych – od śniadań, przez lunche, po kolacje. Mieli także możliwość oceny jakości surowców oraz kontrolowania procesu produkcji wyrobów spożywczych. Praktyki w Grecji były dla nich nie tylko wyzwaniem, ale i inspiracją do dalszego rozwijania swoich kulinarnych pasji.

Ten wyjazd okazał się wyjątkową okazją na zdobycie nowych kompetencji zawodowych i sprzyjał rozwojowi osobistemu uczniów, którzy wzmocnili swoje umiejętności językowe, nauczyli się funkcjonować w międzynarodowym środowisku i pogłębili swoją wiedzę na temat greckiej kultury (szczególnie dzięki realizacji weekendowego programu turystycznego). Liczymy, że te i każde kolejne praktyki zawodowe wpłyną korzystnie na ich przyszłe doświadczenia zawodowe otwierając nowe perspektywy rozwoju.

 

Kochani, wracamy do Polski!

Przed nami długa droga, ale na pożegnanie tej fantastycznej przygody, przesyłamy Wam jeszcze kilka zdjęć z ostatnich dni naszych praktyk zawodowych, które nrmogły się odbyć dzięki finansowaniu z Programu Erasmus+.

Aż cztery nasze kierunki pracowały w greckich przedsiębiorstwach pod okiem bardzo przyjaznych mentorów, przedstawicieli firm. Każdy z nas miał do wykonania indywidualne zadania, którym – jak usłyszeliśmy od ekspertów – sprostał. Duma!

Technicy weterynarii podszkolili swoje umiejętności opieki, diagnozowania i wykonywania podstawowych zabiegów leczniczych zwierząt. Mieliśmy okazję obcować zarówno ze zwierzętami domowymi, jak i hodowlanymi. Na koniec nauczyliśmy się najważniejszych czynności związanych z pracą w stajni, a w nagrodę po wykonaniu wszystkich prac – wybraliśmy się z naszymi pięknymi podopiecznymi na spacer w pięknych okolicznościach greckiej przyrody.

Technicy mechanizacji rolnictwa poszerzyli swoją wiedzę na temat zarówno ekologicznych, alternatywnych aspektów produkcji roślinnej, jak i na uprawy wielu charakterystycznych roślin Grecji wraz z poznaniem technik i urządzeń stosowanych w rolnictwie.

Technolodzy żywności zgłębili tajniki greckiej kuchni od praktycznej strony. Z pewnością nasza pizza czy grecka kawa nabrała dzięki tym praktykom nowe walory smakowe, co chętnie udowodnimy Wam po powrocie.

A technicy architektury krajobrazu odkryli wiele gatunków roślin ozdobnych, które w Grecji mienią się wszystkimi kolorami tęczy, nawet teraz, w październiku! Poznali też techniki rekultywacji terenu, metody ochrony roślin, zastosowanie elementów małej architektury w ogrodach i wiele, wiele innych aspektów swojej przyszłej pracy zawodowej.

Po godzinach pracy mieliśmy też okazję podziwiać piękno Grecji - od strony przyrodniczej i kulturowej. Trudno opisać, jak wiele wrażeń mamy za sobą, ale jedno jest pewne. Te praktyki zawodowe zmieniły nas na zawsze!

#erasmusplus #praktykizawodowe #grecja

 

Hej! 👋

Wracamy z kolejną relacją z naszych praktyk zawodowych w słonecznej Grecji! ☀️ Cztery różne kierunki naraz realizują wyznaczone indywidualnie zadania w greckich przedsiębiorstwach OES, zdobywając cenne doświadczenia i umiejętności.

🩺 Technicy weterynarii mają pełne ręce roboty, dbając o kondycję zwierząt. Wykonują zabiegi pielęgnacyjne, badają stan zdrowia podopiecznych, a także przygotowują pożywienie zgodnie z zaleceniami żywieniowymi. Nie brakuje im też obowiązków przy utrzymywaniu czystości w klatkach i wybiegach.

🍕 Technolodzy żywności natomiast podbijają serca gości swoimi umiejętnościami kulinarnymi! W tym tygodniu doskonalą sztukę przygotowywania wybranych rodzajów kawy ☕ oraz serwisu na sali. Dodatkowo, mają okazję tworzyć pizzę od podstaw – od wyrabiania ciasta po perfekcyjne podanie na stół!

🌿 Technicy architektury krajobrazu odkrywają tajniki szkółkarstwa – uczą się rozmnażania roślin, siewu nasion oraz stosowania hormonów wzrostu. Pielęgnacja sadzonek w szkółkach to ich codzienna praktyka, która w przyszłości przyniesie im mnóstwo satysfakcji.

🚜 Technicy mechanizacji rolnictwa i agrotroniki mają okazję poznać różnorodne maszyny i narzędzia wykorzystywane w produkcji roślinnej i zwierzęcej. Codziennie oceniają stan techniczny urządzeń, dzięki czemu nabierają pewności w obsłudze skomplikowanych systemów.

Przeżywamy czas pełen wyzwań, ale i niezapomnianych wrażeń! 🌍✨

#PraktykiZawodowe #Grecja #ErasmusPlus #NoweUmiejętności #TechnicyWAkcji

 

To był dopiero weekend w Grecji :)

Nasi uczniowie podczas praktyk Erasmus+ mieli niezwykłą okazję, aby wziąć udział w rejsie na wyspę Skiathos. 🌊 W trakcie podróży po Morzu Egejskim nauczyli się tradycyjnych greckich tańców. Zabawa była przednia, a greckie rytmy okazały się całkiem wciągające! 🎶 Po dotarciu na wyspę, zwiedzili urokliwe miasteczko. Zachwyciły ich te charakterystyczne białe domki z niebieskimi drzwiami i okiennicami oraz wąskie, brukowane uliczki. Co ciekawe, morskie okolice Skiathos to dom dla największej populacji dzikich delfinów w regionie, które czasem można dostrzec podczas rejsów! 🐬

Następnego dnia uczniowie odwiedzili Meteory. Miejsce, jak z bajki, w którym na olbrzymich skałach zbudowano prawosławne klasztory. Pierwsze zaczęto budować w XIV wieku, a na początku funkcjonowało ich aż 24! Obecnie czynnych jest tylko sześć, ale widok tych niesamowitych budowli wciąż robi ogromne wrażenie. Uczniowie mieli okazję zwiedzić jeden z nich. Poznali wiele ciekawostek z życia mieszkańców klasztorów, np. tego, że kiedyś mnisi dostawali się na górę  koszami wciąganymi na linach! 😲

Ten weekend na długo pozostanie w naszej pamięci. Nie tylko poznaliśmy kulturę, ale i zanurzyliśmy się w fascynującą historię Grecji.

#ErasmusPlus #GreckaPrzygoda #Skiathos #Meteory

 

 

Praca na Erazmusie (Εργασία στο Erasmus)

Zobaczcie, jak ambitnie w ostatnich dniach pracują w Grecji na praktykach zawodowych w OES nasi kochani i dzielni technicy mechanizacji rolnictwa i agrotroniki. Poznają właśnie, jak wygląda zbiór i przechowywanie roślin uprawnych charakterystycznych dla greckiego regionu. Pracują przy linii produkcyjnej i przyglądają się budowie maszyn testując je pod okiem przedstawicieli firm!

 

Kalimera - Καλημέρα

Wracamy z pierwszymi zdjęciami z praktyk zawodowych, które zorganizowała dla nas firma OES w ramach akredytacji z sektora kształcenia zawodowego Erasmus+.

Jak widzicie – oj dzieje się. Każdy z naszych czterech zawodów ma tu mnóstwo pracy. Działamy niemal bez wytchnienia, ale jest to też niezwykła przygoda, która pozwala nam zorientować się, jak wygląda praca w greckich firmach, wymienić się doświadczeniami z pracownikami firm i nauczyć wielu praktycznych i bardzo użytecznych rzeczy.

A konkretnie? Technicy mechanizacji rolnictwa i agrotroniki poznają maszyny i urządzenia związane z  przechowywaniem, magazynowaniem i sortowaniem produktów spożywczych. 

Technolodzy żywności uczą się organizować stanowisko pracy do przygotowywania i wydawania dań, potraw i napojów. Właściwie dobierają maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej, termicznej, wykończenia, dystrybucji i przechowywania wykorzystywanych produktów w ramach serwowanego menu.

Technicy architektury krajobrazu zajmują się projektowaniem kompozycji roślinnych, przygotowaniem gleby do nowych nasadzeń oraz nawadnianiem i pielęgnacją nowo posadzonych roślin.   Towarzyszyło im w pracy wielu obserwatorów, w tym uroczy ślimaczek. 🙂

Z kolei technicy weterynarii poznawali zasady funkcjonowania  fermy kur niosek, wykonywali pomiary zootechniczne i  dokształcali się w dziedzinie bioasekuracji czyli zapobieganiu rozprzestrzenianiu się chorób wśród zwierząt.

Sporo już umiemy, a to dopiero początek naszej greckiej przygody zawodowej. Pozdrawiamy ciepło. 🙂

 

Kalimera, Kalimera!

Nasza silna grupa techników technologii żywności, weterynarii, architektury krajobrazu, mechanizacji rolnictwa i agrotroniki z powodzeniem dojechała wczoraj do słonecznej Grecji w celu zrealizowania praktyk zawodowych w ramach akredytacji z sektora Kształcenie zawodowe Erasmus+.

Pomimo długiej podróży, mieliśmy wczoraj siłę na to, by wziąć udział w spotkaniu organizacyjnym, podczas którego każdy z nas otrzymał informacje, w jakim przedsiębiorstwie odbywamy praktyki, czego się od nas oczekuje i czego możemy się spodziewać. Oczywiście zapoznano nas także z kwestiami organizacyjnymi, zasadami BHP, ale i z zasadami pracy w greckich firmach. Po południu był czas na rozprostowanie nóg i poznanie najbliższej okolicy. Pogoda póki co – wspaniała.

A dzisiaj od rana już działamy. 🙂 Trzeba przyznać, że jest ciekawie i bardzo pracowicie. Wkrótce pokażemy Wam zdjęcia, jak pilnie realizujemy założenia praktyk zawodowych. Nikt tu się nie obija. 😉

 

Erasmus + Grecja Jesień 2024

Rozpoczynamy proces rekrutacji do naszego nowego przedsięwzięcia o numerze 2024-1-PL01-KA121-VET-000200587, finansowanego przez Unii Europejskiej w ramach programu ERASMUS+, w sektorze Kształcenia i Szkolenia Zawodowego. Zapraszamy do udziału uczniów naszej Szkoły, którzy chcą rozwijać swoje umiejętności w zawodach technik architektury krajobrazu, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, technik technologii żywności, technik weterynarii.

Czytaj więcej...

 

Erasmus+ w naszej szkole!

Mamy wiadomość, która z pewnością uprzyjemni Wam powrót w szkolne mury. Otrzymaliśmy akredytację z Programu Erasmus+, która pozwoli nam w najbliższych latach organizować praktyki zawodowe u europejskich przedsiębiorców! Już we wrześniu ogłosimy pierwszą rekrutację, a kwota dofinansowania, jaką dostaliśmy w budżecie 2024 to 62 638,00 EURO. Dwutygodniowe praktyki będą dla każdego uczestnika całkowicie bezpłatne!

Czytaj więcej...


akredytacja erasmus 2024 - 2027