Zespół Szkół

Centrum Kształcenia Rolniczego w Marszewie

Drzwi otwarte

Drzwi otwarte

W ubiegłą niedzielę tj. 3 kwietnia odbyły się drzwi otwarte, w czasie których uczniowie klas ósmych szkół podstawowych, i ich rodzice, mieli okazję zapoznać się z ofertą edukacyjną szkoły oraz poznać jej bazę dydaktyczną.

Czytaj więcej...

Las i jego użytkowanie, a środowisko naturalne człowieka

Las i jego użytkowanie, a środowisko naturalne człowieka

W dniu 29.03. 2022 uczniowie naszej szkoły wzięli udział w konkursie  ,,Las i jego użytkowanie, a środowisko naturalne człowieka''. Zestaw konkursowy składał się z 30 pytań zamkniętych. 

Najwięcej punktów zdobyli: Monika Malewska, Aleksandra Andrzejewska i Mateusz Makowski.

Uczniowie Ci będą reprezentować szkołę w finale wiedzy o lesie organizowanym przez Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Leśnictwa i Drzewnictwa w Kaliszu.

Gratulujemy i powodzenia w finale !

Anna Pawłowska-Goździela 

Szkolenie ARiMR

Szkolenie ARiMR

Biuro Powiatowe Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Pleszewie serdecznie zaprasza na szkolenie pt. "Zasady przyznawania płatności bezpośrednich oraz płatności w ramach PROW 2014-2020 w 2022 roku”, które odbędzie się w dniu 3 kwietnia 2022 r. na AULI Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Marszewie.

Siatkarze z brązowym medalem Mistrzostw Wielkopolski LZS

Siatkarze z brązowym medalem Mistrzostw Wielkopolski LZS

W dniu 28 marca 2022r. odbyły się Mistrzostwa Wielkopolski LZS w Piłce Siatkowej Chłopców w Nietążkowie. Nasza drużyna w składzie: Cezary Glinkowski, Adrian Zagawa, Marcel Andrzejak, Marek Robaczyszyński, Paweł Robaszyński, Marcin Skrzypczak, Łukasz Wysocki, Piotr Marchwiak, Kamil Zajc, Mateusz Gałczyński, Mikołaj Glinkowski, Paweł Kin, Łukasz Jarek zajęła 3 miejsce.

Czytaj więcej...

Z wizytą na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu

Z wizytą na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu

W roku szkolnym 2021/2022 Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu sprawuje patronat naukowy nad uczniami Technikum Technologii Żywności naszej Szkoły.

W ramach zawartego porozumienia, dnia 22 marca uczniowie uczestniczyli w wykładach i ćwiczeniach zorganizowanych specjalnie dla nich w pracowniach i laboratoriach Wydziału. Zajęcia prowadzone były przez nauczycieli akademickich i miały na celu pogłębienie wiedzy o żywności, surowcach, przetwórstwie, wartości odżywczej oraz technologii żywienia. Uczniowie m.in. prognozowali czas zamrażania żywności, przeszli kurs serowarski w pigułce, poznali bioaktywną żywność instant czy wykorzystanie sztucznej inteligencji w żywności. Zaprezentowana została nowoczesna aparatura badawcza i projekty dotyczące kierunków rozwoju przetwórstwa i analityki żywności.

Czytaj więcej...

Dzień Zawodowca podczas Drzwi Otwartych szkoły

Dzień Zawodowca podczas Drzwi Otwartych szkoły

21 marca w naszej szkole odbyły się tradycyjne drzwi otwarte.

Pod hasłem Dnia Zawodowca propagowaliśmy kształcenie zawodowe wśród uczniów szkół podstawowych, którzy stoją przed wyborem dalszej drogi edukacji. 

Poprzez udział w pokazach zorganizowanych przez młodzież naszej szkoły, ósmoklasiści mieli okazję zweryfikowania swoich wyobrażeń o kształceniu w różnych zawodach.

Pobyt w murach naszej szkoły był również okazją do zapoznania się z bazą dydaktyczną oraz uzyskania szczegółowych informacji o szkole.

Czytaj więcej...