2 marca uczniowie technikum technologii żywności brali udział w największych w Polsce oraz Europie Centralnej targach branży cukierniczej, lodziarskiej, piekarskiej i kawiarskiej EXPO SWEET 2022.
Do stolicy przyjechało ponad 100 firm z kraju i ze świata oferujących maszyny i surowce dla cukierników, piekarzy, lodziarzy, a także właścicieli kawiarni i restauracji.
Na licznych stoiskach wystawcy prezentowali przepiękne ciasta, ciasteczka, lody i desery. Dzięki degustacjom młodzież odkrywała wyśmienite, często niekonwencjonalne i wyrafinowane smaki z różnych stron świata.
Szczególną uwagę odwiedzających przyciągała wystawa tortów okolicznościowych, które zasługują z pewnością na miano dzieł sztuki.
Uczestnicy wycieczki mieli również okazję obserwować zmagania najlepszych cukierników walczących o tytuł Mistrza Polski w Dekoracji Tortów oraz Mistrza Polski w Przygotowaniu Deseru.
Niewątpliwą atrakcją było spotkanie gościa specjalnego targów, głównego jurora przeprowadzanych konkursów, Mistrza Polski Cukierników - Pawła Małeckiego, znanego uczniom z prezentowanych na zajęciach filmów instruktażowych.
Wyjazd z pewnością można zaliczyć do udanych. Uczniowie zgłębili wiedzę o nowościach i trendach panujących w branży cukierniczej oraz przeżyli niezwykle smakowitą przygodę.
Sylwia Zimna