W dniu 15.06.2021 grupa uczniów Naszej szkoły przebywała w Muzeum Martyrologii Wielkopolan- Fort VII w Poznaniu, gdzie młodzież nagrywała materiał, który zostanie przez nich wykorzystany podczas przygotowania pracy konkursowej w ramach udziału w konkursie „Patria Nostra”.
W ramach współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa a Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Marszewie uczniowie zostali przeszkoleni w zakresie obsługi aplikacji cyfrowych ARiMR.
Koniec roku szkolnego to czas podsumowań językowych zmagań naszych uczniów: wytrwale trenowali słownictwo w programie Insta.Ling i na platformie Quizlet, rozwijali wszystkie sprawności językowe w przyjemny sposób za pomocą gier dydaktycznych, gremialnie wzięli udział w I Szkolnym Konkursie Języków Obcych (60 uczniów!!!), a przede wszystkim poznawali strategie efektywnego uczenia się.
Pozdrawia klasa 2L4 z klasowego wyjazdu do Taczanowa Drugiego, gdzie w wigwamie miło spędziliśmy wspólnie czas.
Mieliśmy okazje spotkać Panią Martę oraz Pana Bartka, którzy przybliżyli nam obraz bycia leśniczym, a także myśliwym. Przez co dowiedzieliśmy sporo nowych interesujących rzeczy!
A teraz czas na Kiełbaski! Rozpalaliśmy ognisko, a pieczenie kiełbasek poszło pełną parą! W końcu kto nie lubi kiełbaski z ogniska? Gdy już wypoczęliśmy wybraliśmy się na krótki spacer po lesie, gdyż pogada nam dopisywała. Poza tym rozegraliśmy kilka klasowych partyjek w UNO, zabawa była przednia!
Mikołaj Kubiak uczeń 3 klasy Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki osiągnął bardzo dobry wynik podczas Olimpiady Wiedzy I Umiejętności Rolniczych.
W kwietniu podczas eliminacji okręgowych, które odbyły się w Poznaniu zajął trzecie miejsce, co pozwoliło uzyskać awans do etapu centralnego. Etap ten został przeprowadzony 28 i 29 maja 2021r. w Bydgoszczy.
Uczniowie technikum w zawodzie technik technologii żywności podczas kursu baristy zdobywają nowe umiejętności w parzeniu: espresso, cappuccino, cafe latte, latte macchiatto, a nawet „malować kawę” czyli latte-art.