Ogólnopolska olimpiada wiedzy o żywności

0
367

Finalistka XVIII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności

XVIII edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności na szczeblu okręgowym została zorganizowana w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich
w Poznaniu. Do Okręgu Poznańskiego zgłosiło swój udział 11 szkół ponadgimnazjalnych reprezentowanych przez ponad czterdziestu uczniów.
Zadaniem uczestników Olimpiady było poprawne rozwiązanie testu wyboru zawierającego pytania z bloku przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego. W efekcie decyzją komisji konkursowej dziesięcioro uczniów z największą liczbą punków zakwalifikowało się do grona finalistów, aby rywalizować w części ustnej. W tym roku rywalizacja dla naszej reprezentacji okazała się bardzo pasjonująca, ponieważ brała w niej udział Jula Grzegorska z klasy III
w zawodzie technik technologii żywności. Ostatecznie Jula uplasowała się na miejscu dziewiątym, natomiast pozostała część reprezentacji zajęła miejsca w drugiej i trzeciej dziesiątce, a były to: Monika Biegańska, Klaudia Góralczyk i Karolina Pawlak z klasy IV Technikum Technologii Żywności. Tytuł finalistki Olimpiady umożliwia Juli rywalizację na etapie centralnym o mino laureata oraz zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Udział w Olimpiadzie został uhonorowany dyplomami okolicznościowymi, które wręczał Przewodniczący Komisji Konkursowej prof. dr hab. Zbigniew Czarnecki.
Arkadiusz Spychalski

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKonkurs 11.12.2015r.
Następny artykułWywiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here