Finalistka XVIII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności

0
426

Etap  centralny  XVIII  Ogólnopolskiej  Olimpiady  Wiedzy  o  Żywności  odbył  się  w  dniach  10 – 11  marca  br.  w  Poznaniu.  Organizatorem  był  Zespół  Szkół  Przemysłu  Spożywczego  w  Poznaniu   wspierany  przez  pracowników  Wydziału  Nauk  o  Żywności  i  Żywieniu  Uniwersytetu  Przyrodniczego  w  Poznaniu.   W  pierwszym  dniu  odbył  się  test,  podczas  którego   młodzież   odpowiadała  na  pytania   z  dziedziny   przetwórstwa  żywności,  analizy  żywności  oraz  ekonomii.  Jury  pod  przewodnictwem  prof.  dr  hab.  Jana  Pikula   wyłoniła laureatów  rywalizujących
w drugim  dniu  części  ustnej  oraz  Quizie.

Do  etapu  centralnego  przystąpiło   54.  uczniów  z  ponad  20.  szkół  z  całej  Polski.  Naszą  szkołę  reprezentowała  Julia  Grzegorska   z  klasy  III  technikum  technologii  żywności.   W  efekcie  rywalizacji  Julia   zdobyła  miano  finalisty  olimpiady  jak  również  zwolnienie  z  części  ustnej  egzaminu  potwierdzającego  kwalifikacje  zawodowe  oraz  preferencje  w  przyjmowaniu  na  studia  wybranych  uczelni  Polski.

Arkadiusz Spychalski

Bez tytułu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here